Încotro se-ndreaptă școala…dar noi?


Mă gândesc de foarte mult timp la acest articol și prin urmare cred că a venit momentul ca totul să fie așternut pe hârtie. Iar acum, bineînțeles, nu-mi mai găsesc cuvintele. Dar cred că aceasta este o problemă frecventă pentru cei ce au pasiunea de a scrie. Cel puțin așa reiese și din Laptele negru al mamei, o carte pe care v-o recomand, mai ales pentru că este scrisă de un tânăr debutant român ce ne mai oferă încă speranța unei viitoare literaturi autohtone.

Indignarea aticolului de față constă într-un subiect vast, și anume școala și rolul ei în crearea de viitoare generații, dacă încă mai deține o asemenea putere. Cu mici excepții, am impresia că școala a devenit un loc detestat de foarte mulți copii. Și dacă cei mai mici poate au avut oportunitatea să meargă la școli private, unde se presupune că atenția este centrată pe copil și pe dezvoltarea acestuia, pentru adolescenți, la școlile de stat, viața este un calvar. O fugă continuă de la un profesor la altul, pentru încheierea unor medii la niște materii despre care nu au habar și de care se tem mai ceva decât de munca propriu-zisă. De parcă ar fi vorba despre niște extratereștri cu care nu pot comunica. Și chiar nu pot! În condițiile în care introducerea în tainele acelor materii nu a fost realizată la momentul potrivit.

Problema nu este că acești copii nu ar dori să învețe ci totul se datorează diferenței enorme dintre o instituție și reprezentanții ei ce au rămas ancorați într-o realitate de mult apusă și niște copii ce evoluează într-o societate ce are la dispoziție câte un nou gadget în fiecare zi. În acest sens mi s-a părut extraordinară afirmația Aurorei Liiceanu, într-un interviu acordat filme-carti.ro: ”Adolescenții nu iubesc școala pentru că este plicticoasă. Realmente, plicticoasă.” Oare este atât de dificil ca niște minți luminate să facă un pas înapoi și să analizeze această înstituție de undeva din afara problemei, pentru a avea o privire de ansamblu și o abordare a problemei din unghiuri diferite? Oare dacă s-ar adăuga un strop de pasiune și încă unul de imaginație la orele de curs, lucrurile nu ar sta altfel? Bineînțeles problema este mult mai complexă și fiecare parte implicată în proces are dreptul la replică, dar făcând abstracție de problemele pe care un muritor de rând nu le poate rezolva, cred că fiecare poate să realizeze ceva mai bun și mai frumos dacă ia în considerare implicațiile propriilor acțiuni. Până la urmă un cuvât, o acțiune, un sfat sau o lovitură poate schimba destinul unui om. Iar acel om poate fi fratele nostru așa cum foarte bine poate fi fratele altcuiva. Dar ceea ce e cu adevărat important este că e totuși fratele cuiva. Bine, aceasta este o problemă ce creează probleme până și filosofilor, cel puțin aceasta ar fi părerea înțeleptului Chiron:

 Chiron ne-a zis odată că popoarele sunt cea mai prostească dintre născocirile omenești.

– Nici un om nu valorează mai mult decât altul, de oriunde-ar fi el.

– Dar dacă ți-e prieten? l-a întrebat Ahile, cu picioarele sprijinite de cuarțul trandafiriu al pereților din peșteră. Sau frate? Se cuvine să te porți cu el la fel cum te-ai purta cu orice străin?

– Ai pus o întrebare pe seama căreia și filozofii se ciondănesc, a răspuns Chiron. Pentru tine, el e mai însemnat, poate. Însă și străinul e prietenul și fratele cuiva. Care viață e mai însemnată, așadar? (Cântul lui Ahile, de Madeline Miller)

Până la urmă depinde de fiecare dintre noi cum acționăm și cum ne indeplinim sarcinile, chiar și la locul de muncă. Încercăm să facem lumea un loc mai bun prin propriile forțe sau așteptăm o minune  și ne plângem între timp în legătură cu primăria/guvernul/statul/ care nu face nimic în acest sens.

Revenind la școală nu pot să omit valoarea cărților, acei prieteni ce nu te părăsesc niciodată, poate doar tu pe ei, când vine vremea:

Advertisements

One thought on “Încotro se-ndreaptă școala…dar noi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s